deel

Rijst wassen – Moet dat echt?!

door
Rijst wassen

Er zijn weinig mensen op de wereld die nóóit rijst eten. Oké, laat ik eerlijk zijn, gewoon witte rijst is niet mijn favoriete. Maar dat kun je wel lekker maken. Het maakt niet uit welke rijst je pakt, iedere instructie begint met het wassen van de rijst. Hoe belangrijk is dit nu eigenlijk?

De meeste mensen zien dit als een aanbeveling en slaan deze stap over, maar is dat ook wijs? Is het de moeite waard om eerst nog een zeef te moeten gebruiken voordat de rijst in de pan gaat? Ja. Waarom? Ten eerste verwijderd het wassen overgebleven viezigheid zoals stof en aarderesten. Maar hiernaast wast het ook een laagje zetmeel van de rijst af. En dit laagje zorgt ervoor dat je rijst aan elkaar gaat plakken en een gummy-achtige substantie wordt na het koken.

Het maakt niet uit hoe je de rijst wast, dit kan in een vergiet met stromend water, of in een pan water. Het belangrijkste is dat de rijst gewassen wordt. Je hoeft ook niet door te wassen tot het water helder wordt, want bij sommige rijstsoorten lukt dat gewoon niet. Wanneer je er voor zorgt dat je rijst goed gewassen is, is het goed.

Geniet nu maar van je rijst die mooi fluffy is en veel minder plakkerig is. Eet smakelijk!

Categories:
  • Natalie
  • 09/01/2020
  Beantwoorden

  Niet alleen moet je rijst wassen. Het is ook belangrijk dat je het kookwater weggooit omdat rijst arseen uit de bodem opneemt. Ik heb me laten informeren. Het schijnt dat arseen bij basmatirijst nog het minste voorkomt. In ieder geval is het belangrijk te weten waar je rijst vandaan komt.

  • Anne
  • 03/02/2019
  Beantwoorden

  Interessant. Nooit geweten. Maar ik hou juist meer van een beetje plakkerige rijst dan losse rijstkorrels op je bord 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oh My Foodies
Sluit Kookmodus